De leukste kinderspelletjes om buiten te spelen

Onze ouders en grootouders wisten zich vroeger urenlang te vermaken zonder enige vorm van speelgoed. Dit deden ze door spelletjes te spelen met andere kinderen uit de buurt. Het waren vaak simpele spelletjes waar je niet veel voor nodig had, hooguit een bal, stoepkrijt of een springtouw. Tegenwoordig zijn onze kinderen gewend om met veel verschillende soorten speelgoed te spelen. Vooral kleine kinderen vinden het moeilijk zelf spelletjes te bedenken en spelen vaak met buitenspeelgoed 2 jaar of ouder. Toch is het zonde dat deze eenvoudige spelletjes verloren gaan, en is het aan ouders de taak om deze spelletjes met onze kleuters te spelen.

Actieve kinderspelletjes voor peuters

Peuters zijn volop in ontwikkeling, en vinden het daardoor lastig om spelregels te begrijpen. Toch is het wel mogelijk om kinderspelletjes met peuters te spelen, zolang je als volwassene sturing geeft. Je kunt bijvoorbeeld een parcours tekenen met stoepkrijt, waar de peuters overheen moeten lopen. Een andere actieve spelvorm is de peuters naar een bepaald object te laten rennen. Wel is het verstandig een competitief element weg te laten, omdat peuters dit nog lastig vinden. Wat oudere peuters kunnen ook spelletjes doen waar ze flesjes of kegels moeten omgooien. Dit soort spelletjes vind je in een speelgoedwinkel online, maar kun je ook met huishoudelijke voorwerpen creëren.

Kinderspelletjes die vaardigheden verbeteren

Een groot onderdeel van het spelen van peuters is het verbeteren van vaardigheden. Buitenspelen vergroot vooral motorische motoriek, maar leert kinderen ook nadenken over spelregels en samenspelen met andere kinderen. Spelletjes waarbij kinderen iets moeten omgooien vergroot de motorische vaardigheid. Een spel waarbij de peuters snel naar een bepaalde kleur of vorm moeten rennen, vergroot juist de cognitieve vaardigheden. Voor sociale spelletjes zijn peuters vaak nog te klein. Dit komt vanaf de kleuterleeftijd. Dan kunnen ze spelregels beter begrijpen.

11apen
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart